6x MIJN BESTE THUISWERK TIPS

“Ik ben zo snel afgeleid, hoe doe jij dat; effectief thuiswerken?” Deze vraag werd me regelmatig gesteld door vrienden en bekenden toen de coronacrisis zijn intrede deed dit voorjaar. Zelf werk ik al 10 jaar vanuit huis en ineens moest iedereen deze skill onder de knie krijgen. Maar hoe dan?

Misschien ben je inmiddels een echte thuiswerkbaas geworden en heb je deze tips helemaal niet nodig. Maar mocht je nog stoeien met de balans werk/huishouden/gezin/saai, lees dan verder! 😉

Spelletje spelen

Als ik van mijn werkzolder naar beneden loop (situatie: eengezinswoning, 3 etages, twee kinderen) kom ik vele obstakels tegen. Denk aan: een berg was die nog opgevouwen moet worden, lego blokjes onder mijn voeten (auw!), de kat die eten wil, lege mokken die de afwasautomaat in kunnen, een tijdschrift dat ik graag nog wil lezen, vieze kindervingers op het raam etc. etc.

Ik zie het als een soort game, hoe kan ik deze hobbels overwinnen en welke tools trek ik uit mijn rugzak om dat te doen? Meestal zijn het dezelfde tactieken:

  • Wasmand -> look away.
  • Lege koffiekoppen -> look away.
  • Vieze kindervingers -> LOOK AWAY.

Eigenlijk durf ik wel te concluderen dat je huis een bak vol afleiding kan zijn. Elke stap die ik zet brengt me verder van mijn werk en dichter bij het huishouden en andere things to do. Dus…

Wat kun je doen om focus te houden en er toch een fijne, productieve werkdag thuis van te maken?

Mijn beste thuiswerk-tips


1. Creëer een unieke thuiswerkplek

Ook al is je thuiswerkplek maar vier m2 of zit je in de kelderkast te werken, make it your space!

Denk aan: een fijne tafel of bureau om aan te werken, wat daglicht, een open raampje (= zuurstof), een bosje bloemen op tafel, je favoriete planten om je heen, een kaarsje aan, een (niet al te storend) werkmuziekje, lekkere koffie of thee, een goede bureaustoel of, mijn persoonlijke favoriet -op aanraden van mijn osteopaat-, een zadelkruk, een toffe poster aan de muur, een gekke pen om mee te schrijven en knuffelen met je hond, kat, partner of goudvis (als je die hebt).

2. Structuur is de bom

Structuur klinkt niet zo sexy, maar ik ben groot fan. Ik begin mijn werkdag met een planning. Wat wil ik doen vandaag? Hoeveel tijd heb ik daarvoor nodig? Omdat ik vaak voor verschillende opdrachtgevers werk op één dag, deel ik mijn werk in ‘in blokken’. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

  • Van 9 tot 10u – nieuwsbrief afmaken voor een vaste klant.
  • Van 10 tot 12u – schrijven voor opdrachtgever A.
  • Van 12 tot 13u – lunchbreak + frisse neus aan zee.
  • Van 13 tot 15u – begin maken met de schrijfklus voor opdrachtgever B.
  • Om 15.15 uur – kids uit school halen.

Privé regeldingen en telefoontjes probeer ik te doen nadat ik de jongens uit school heb gehaald.

3. Telefoon en thee

Negeer het huishouden, maak een effectieve planning en vooral: laat je niet afleiden door je telefoon. Ik zet mijn telefoon meestal op stil (trilfunctie uit) en leg hem uit zicht. Of, beter nog, ik zet hem op vliegtuigstand. Dit is natuurlijk niet handig als je veel werktelefoontjes moet plegen.

Oh ja, een thermoskan thee of kan water op je ‘bureau’ vind ik ook een handige tip, dan hoef je niet de hele tijd op te staan en naar de keuken te lopen. Veel drinken betekent wel weer vaak naar het toilet, maar dan kom je tenminste nog aan wat dagelijkse beweging.

4. Blijf in de werkflow

En als je naar het toilet gaat, keer dan direct terug naar je werkplek om afleiding te voorkomen. Echt. Het zal niet de eerste keer zijn dat ik de toiletrollen sta aan te vullen, terwijl ik net lekker in een schrijfflow zat. Poef, weg flow.

5. Let’s go outside

Geen mens is gemaakt om de hele dag op een stoel achter de computer te zitten, dus ga vooral lekker de buitenlucht in. Een uurtje sporten, een rondje fietsen of wandelen, een boodschapje doen. Meerdere mini-breaks uit huis om frisse inspiratie op te doen, werkt hier ook altijd goed.

6. Houd je bureau opgeruimd

Een inkopper, maar hij werkt ook thuis. Ruim je bureau op als je de computer afsluit. De volgende ochtend begin je met een clean desk, fijn!

Thuiswerken op maat

Tot zover mijn zes beste thuiswerk-tips, ik hoop dat je er wat aan hebt. Zelf ben ik het productiefst in de ochtenden, dus zorg ik ervoor dat ik dan het meeste doe. Maar misschien is dit voor jou wel de middag of avond? Luister vooral goed naar jezelf en richt je werkdag in zoals dat bij jou past. Nu is er meer ruimte voor dan ooit!

En last but not least, ik kan me goed voorstellen dat het best saai kan zijn, van een bruisende werkplek naar de hele tijd thuiswerken. Maar maak er zelf wat leuks van! Verander af en toe van werkplek, zet een ander muziekje op, drink eens een verse gemberthee in plaats van koffie en maak een dansje voor de spiegel; jij bent de enige die bepaalt hoe jouw productieve werkdag thuis eruit ziet.

👍 PS. Thuiswerken kent ook vele voordelen, zoals videobellen in je joggingbroek (niemand die het doorheeft), tussendoor een wasje draaien, werken in je eigen omgeving, even boodschappen doen onder werktijd etc.

Hello afleiding. Oh nee, lees de blog nog een keer! 😉

Hoe ervaar jij het om thuis te werken?