• Zonnegroet: inspiratie in je donder!

ZONNEGROET: INSPIRATIE IN JE DONDER!

Ik heb last van voorjaarsmoeheid. Of hooikoorts. Whatever. Een paar sessies bij de acupuncturist leken de klachten alleen maar erger te maken: een gevoel van lood in mijn benen, moe, benauwd, nukkig. Ik ben gewoon niet de leukste om om je heen te hebben, maar ik zit natuurlijk vooral mezelf enorm in de weg. Om mijn gezinsleden te ontzien blaas ik daarom vaak rond 21 uur de stille aftocht naar mijn bed. Een moment waar ik ’s morgens vroeg al naar uitkijk. Gelukkig woon ik vlakbij zee. Niks helpt beter dan een frisse duik tijdens een lunchbreak!

I (hartje) najaar

Ik kan er na 36 jaar niet meer omheen: ik ben gewoon een najaarstype. Ik word ongemakkelijk van blote benen, blote basten, open schoenen en onverzorgde tenen. Overal mensen, veel geluiden buiten. Gelukkig duurt deze dip ‘maar’ een maand of drie. Tegen de zomervakantie (als alle buren op vakantie zijn) heb ik er weer zin in. Midzomer is geweest, op naar de herfst!

Voorjaarsdip of niet, ik ben nog steeds moeder van twee energieke jongetjes en ik heb mijn schrijfklussen te doen. En gek genoeg loopt dat allemaal vrij soepel door. Er zijn ochtenden dat ik mezelf achter de computer moet slepen. Dan vraag ik me af of ik wel genoeg inspiratie heb om iets te schrijven. Maar zodra ik ga zitten en focus, komt er toch altijd weer wat moois uit (al zeg ik het zelf;-). Hoe werkt dat eigenlijk met inspiratie?

Inspiratie model: welk type ben jij?

Als ik op zoek ga op het internet stuit ik op het Meervoudige Intelligentie-model van psycholoog Howard Gardner. Kijk:

smart model

Het model laat acht inspiratiestromingen zien:

  • Nature smart: Je krijgt inspiratie door de natuur. Wandelen in het bos, werken in de tuin en naar de volle maan staren. Je houdt van de natuurlijke wereld om je heen.
  • Self smart: Je wordt geïnspireerd door alleen te zijn. Meditatie, zelfreflectie en je voelt je fijn bij rust en stilte.
  • Word smart: Taal en woorden zijn voor jou een grote bron van inspiratie. Lezen, schrijven, praten en denken. Boeken, gedichten, verhalen en magazines.
  • Number smart: Je vindt inspiratie in logica en modellen. Symbolen en concepten, rijtjes en opsommingen, overzichten en tabellen: inspiratie door dingen die ‘kloppen’.
  • Picture smart: Jij kijkt om je heen voor inspiratie. Foto’s, afbeeldingen in tijdschriften. Je wandelt graag door de stad en kijkt naar wat er zich om je heen afspeelt.
  • Body smart: Je voelt en beweegt voor inspiratie. Dit is een breed begrip: van kleien tot sporten, van springen tot iets bouwen. Je doet én creëert graag iets.
  • Music smart: Muziek en geluiden zijn jouw inspiratie. Je luistert elke dag veel naar muziek en je doet zo de beste ideeën op.
  • People smart: Sparren, uitwisselen, delen en samenwerken; jouw inspiratie zit hem in de interactie met anderen. Je gaat er graag op uit om te socializen.

Bewust op zoek

Het mooiste van deze acht stromingen is: ze zijn heel persoonlijk én je kunt ze met elkaar combineren. Ik denk dat het heel belangrijk is om te weten waardoor je wordt geïnspireerd en daar actief naar op zoek te gaan.

Ik ben tot de conclusie gekomen dat mijn voorjaarsmoeheid totaal geen effect heeft op mijn werk. Volgens mij komt dat omdat ik heel goed weet waar ik inspiratie van krijg; de natuur (nature smart), rust (self smart) en woorden (word smart).  Muziek is trouwens ook een grote inspiratiebron. Aandacht besteden aan waar ik inspiratie van krijg heeft voor mij een positief effect op zowel werk als privé. Na een uurtje aan zee schrijf ik de beste copy.

Welke vorm(en) van inspiratie werken het beste voor jou? Besteed je er bewust aandacht aan?

In de zon

De zomervakantie staat voor deur. Naar mijn mening het ideale moment om aan je bedrijf of nieuwe ideeën te werken. In de natuur, in de zon en met een mooi muziekje op ter inspiratie. Ik werk deze zomer gewoon door, in een aangepast zonnerooster. Met genoeg tijd voor inspiratie, blote benen en zwemmen in zee;-).

Ik wens je een hele mooie zomer!