SUNNY SIDE UP: EEN BLOG OVER BALANS

Ik heb mezelf een nieuw doel gesteld: het lekkerste spiegelei ever bakken. Na een aantal dappere pogingen is het jammer genoeg nog steeds niet gelukt. Op de foto mijn creatie van afgelopen dinsdag. Hij was heerlijk, maar ik wil zo graag een hele zachte dooier, die eruit druipt als je je mes erin zet. Terwijl ik de eitjes opat bedacht ik me dat het hier eigenlijk om balans gaat. Hoeveel boter gebruik je, hoe lang leg je het eitje in de pan, moet de dooier los van het eiwit?

Situatie 1: Werken met de kinderen

Ik ben met mijn twee kids in de speeltuin. De telefoon gaat, het is een opdrachtgever. Ik neem op. Na nog geen minuut gesproken te hebben, zie ik mijn jongste van een klimtoestel afvallen. Huilen, paniek, mamaaaa. Ik smijt de telefoon in het gras en ren naar mijn kind toe. Tuut, tuut, tuut…

Gelukkig valt er altijd iets leren, dus ook van deze situatie. Mijn les: multitasken is niks voor mij. Ik word er zelf onrustig en mijn kinderen vragen alleen maar meer aandacht. Frustrerend voor alle partijen. Kortom: werktijd = werktijd. En met de kinderen = met de kinderen. Simpel, maar het effect is groots: het levert mij (en hen) veel meer rust op.

Met die opdrachtgever is het gelukkig helemaal goed gekomen!

Situatie 2: Telefoon in de hoek

Ik ben aan het schrijven voor een leuke klant. Persoonlijk kan ik er enorm van genieten als ik in een ‘flow’ terecht kom. Geen besef van tijd, gewoon lekker ongestoord werken. De laatste weken valt me op dat ik van elke tril van mijn telefoon uit mijn concentratie wordt gehaald. Niet handig!

Laatst deed ik mijn beklag bij iemand en die zei, heel wijs: “Tja, we kiezen er zelf voor om geleefd te worden door onze telefoon en reactief te reageren op alles dat binnenkomt aan e-mails en appjes”. Dit had ik natuurlijk zelf kunnen bedenken, maar… wat een inzicht. Ze had helemaal gelijk: Sinds wanneer bepaalt een telefoon wanneer ik bereikbaar ben? Nu probeer ik (even ontwennen) op een aantal vaste, bereikbare momenten mijn telefoon te checken en alles dan te lezen en beantwoorden. Who’s the boss now?

Situatie 3: Balans in teksten

Annie M.G. Smidt wist het allang al toen ze haar Jip en Janneke-verhalen schreef. Simpelheid dient de mens, groot én klein. Nu ik mijn oudste zoon regelmatig Jip en Janneke verhaaltjes voorlees, valt het me op hoe briljant de teksten in elkaar steken. Korte zinnen, duidelijk maar zeker niet dom. En niet onbelangrijk; er zit echt humor in.

Een van mijn grootste frustratie zijn teksten die moeilijk te begrijpen zijn. Je ziet ze overal, maar vooral veel online. Onduidelijk, ongemakkelijk en niet helder. Dat je moet graven tussen de letters om dát te vinden waar jij naar op zoek bent. In een tijd met non-stop digitale communicatie is het noodzakelijk om de aandacht van mensen vanaf de eerste seconden te grijpen.

Ook in teksten gaat het weer om het vinden van de juiste balans tussen ritme, zinsopbouw, volgorde van woorden, enzovoort.

En als je daar hulp bij nodig hebt, dan weet je me te vinden!