Sunny side up: Een blog over balans

Ik heb mezelf een nieuw doel gesteld: het lekkerste spiegelei ever bakken. Na een aantal dappere pogingen is het jammer genoeg nog steeds niet gelukt. Op de foto mijn creatie van afgelopen dinsdag. Hij was heerlijk maar ik wil zo graag een hele zachte dooier, die eruit druipt als je je mes erin zet. Terwijl ik de eitjes opat bedacht ik me dat het ook hier weer om balans gaat. Hoeveel boter gebruik je, hoe lang leg je het eitje in de pan, moet de dooier los van het eiwit? Typisch…

Situatie 1: Werken met de kinderen

Ik ben mijn twee kids in de speeltuin. De telefoon gaat, het is een opdrachtgever. Ik neem op. Na nog geen minuut gesproken te hebben zie ik mijn jongste van een klimtoestel afvallen. Huilen, paniek, mamaaaa. Ik smijt de telefoon in het gras en ren naar mijn kind toe. Dag professionele indruk. 

Gelukkig kun je altijd iets leren van situaties dus ook van deze gênante vertoning. Dat ik een slechte moeder ben? Nee (volgens mij ben ik best een leuke), maar multitasken is niks voor mij. Ik word er mega onrustig en stresserig van en mijn kinderen vragen alleen maar meer aandacht. Frustrerend voor alle partijen.

Een poosje geleden heb ik er dan ook bewust voor gekozen: werktijd = werktijd. En met de kinderen = met de kinderen. Simpel maar het effect is groots: het levert mij (en hen) veel meer rust op.

Situatie 2: Telefoon in de hoek

Ik ben aan het schrijven voor een leuke klant. Persoonlijk kan ik er enorm van genieten als ik in een ‘flow’ terecht kom. Geen besef van tijd, gewoon lekker ongestoord werken. De laatste weken begint mijn eigen gedrag me steeds meer te irriteren. Van elke tril van mijn telefoon of mailtje dat opplopt op mijn computer ben ik uit mijn concentratie gehaald. Gevolg; een tekst waar ik normaal gesproken twee uur mee bezig ben kost me nu veel meer tijd.

Laatst deed ik mijn beklag bij iemand en die zei, heel wijs: “Tja, we kiezen er zelf voor om geleefd te worden door onze telefoon en reactief te reageren op alles dat binnenkomt aan e-mails en appjes”. Dit had ik natuurlijk zelf kunnen bedenken maar… wat een inzicht. Ze had helemaal gelijk: Sinds wanneer bepaalt een telefoon wanneer ik bereikbaar ben? Nu probeer ik (even ontwennen) op een aantal vaste, bereikbare momenten mijn telefoon te checken en alles dan te lezen en beantwoorden. Who’s the boss now?

Situatie 3: Balans in teksten

Annie M.G. Smidt wist het allang al toen ze haar Jip en Janneke verhalen schreef. Simpelheid dient de mens, groot én klein. Nu ik mijn oudste zoon regelmatig Jip en Janneke verhaaltjes voorlees, valt het me op hoe briljant de teksten in elkaar steken. Korte zinnen, duidelijk maar zeker niet dom. En niet onbelangrijk; er zit echt humor in.

Een van mijn grootste frustratie zijn teksten die moeilijk te begrijpen zijn. Je ziet ze overal, maar vooral veel online. Onduidelijk, ongemakkelijk en niet helder. Dat je moet graven tussen de letters om dát te vinden waar jij naar op zoek bent. In een tijd met non-stop digitale communicatie is het noodzakelijk om de aandacht van mensen vanaf de eerste seconden te grijpen.

Ook in teksten gaat het weer om het vinden van de juiste balans tussen ritme, zinsopbouw, volgorde van woorden enzovoort.

En als je daarbij hulp nodig hebt dan weet je me te vinden!

PS. Heb je de tijd? Lees lekker verder. Wil je jouw tekstwensen graag uitbesteden? Neem dan gerust contact met me op: info@maikegerritsen.nl

 

Terug naar overzicht