HOE MAAK JE JOUW WERK LEUKER?

“Jij wilde toch zo graag vrij zijn en voor jezelf werken?”, mijn vriend staat -op zijn wekelijkse kookavond- te koken en ik sta in de keuken tegen hem aan te blaten over mijn zzp-bestaan. Het is niet de eerste keer dat we het hier over hebben. Ik klaag over opdrachtgevers die niet terug bellen. Over facturen die niet betaald zijn.

“Ja, dat klopt ook nog steeds”, antwoord ik, terugkomende op zijn eerste vraag. “Ik wil ook voor mezelf werken. Echt. Maar soms ben ik het ook zat en dan denk ik; ‘ik ga gewoon een baan zoeken. Geen gedoe, lekker naar mijn werk elke dag, altijd geld.” “Nou, dan doe je dát toch”, antwoord hij droog. Einde gesprek. Zucht.

De volgende ochtend onder de douche bedenk ik me dat een baan in loondienst natuurlijk helemaal niet de oplossing is. Ik hou er juist van om voor mezelf te werken. Ik ben goed in wat ik doe. De vrijheid om ‘s morgens te starten op het strand, het werk te combineren met mijn gezin, de kick als er een nieuwe opdrachtgever belt. Heerlijk. Nog diezelfde week lees ik een artikel in het magazine Flow. Het gaat over ‘job craften’; je baan boetseren tot je droombaan.

En ik vraag me af: Valt er eigenlijk nog iets te ‘craften’ bij een zelfstandige of heb ik mijn ideale baan al gecreëerd? 

JOB CRAFTEN VOOR ONDERNEMERS

De term ‘job crafting’ is in 2011 bedacht door Jane Dutton en Amy Wrzesniewski, lees ik. Het idee is dat je je baan probeert te veranderen zodat de inhoud op lange termijn leuk én boeiend blijft. Je focus ligt op de mooie aspecten van je werk. Het doel van ‘jobcraften’ is dat je wellicht niet op zoek hoeft te gaan naar een andere functie, maar dat je het plezier terug krijgt in je huidige job of onderneming.

Nu vind ik het schrijven van teksten heel leuk en het gaat me ook goed af. De dingen eromheen vind ik echter minder interessant; financiën regelen, acquisitie doen en naar netwerkborrels afgaan. Ook mis ik soms collega’s om me heen of iemand om mee te sparren.

Het artikel zegt dat je kunt beginnen door kleine, dagelijkse dingen te veranderen. Oké. Dat moet lukken.

Mijn lijstje:

Vaker mensen opzoeken

Ik kan goed alleen zijn. Misschien zelfs een beetje te goed. Met als gevolg dat ik mensen om me heen mis. Niet teveel mensen, want dan mis ik dus weer het ‘alleen’ zijn (volg je hem nog?). Kleine verandering nummer 1 is dus; vaker mensen opzoeken. Ik probeer elke week minimaal 1x een lunchdate met een vriendin of werkrelatie te plannen. Lekker eten, bijkletsen en daarna weer in mijn teksten duiken.

Mijn financiën omarmen

Alles wat aandacht krijgt groeit, toch? In plaats van een hekel te hebben aan mijn financiën probeer ik er nu wat meer in te duiken. Ik heb een afspraak met mijn boekhouder gemaakt en hem gevraagd me een en ander uit te leggen over mijn aangiftes. Zo kwam ik erachter dat ik recht had op een kilometervergoeding (met de auto naar werkafspraken) en leerde ik hoe ik in Excel mijn inkomsten en uitgaven kan bijhouden. En als ik dat dus netjes doe dan zie ik meteen hoeveel ik de Belastingdienst moet betalen. Handig! Plus; alles wordt een stuk leuker als je het beter begrijpt.

Zinvol werk

Ik houd ook heel erg van zinvol werken en ‘iets terugdoen’. Daarom deel ik mijn kennis over tekstschrijven graag door het verspreiden van mijn blog. Misschien kan ik nog op zoek gaan naar een stichting of goed doel om voor te schrijven?

Afwisseling

Voorheen zat ik nog weleens dagen te werken op één locatie. Terwijl de luxe van voor jezelf werken juist is; je kunt gaan en staan waar je maar wilt. Ik hoef geen digitale nomad te worden, maar door het leven gaan als lokale nomad spreekt me best aan. Sinds een paar weken breng ik daarom wat afwisseling in mijn werkdagen. Een paar uur op kantoor werken, even ergens lunchen, een werkafspraak, dan thuiswerken en de kids ophalen. Ik zie en spreek meer mensen en mijn werkdag is meteen een stuk spannender.

Acquisitie op mijn manier

Acquisitie is niet mijn hobby. Gelukkig loopt de business goed en hoef ik er niet al teveel aan te doen. En als ik er wat aan doe, dan gewoon op mijn eigen manier. Het publiceren van een blog werkt voor mij erg goed, dus die hou ik erin. Naar netwerkborrels gaan ben ik minder van, dus ik pak alleen de hele leuke borrels mee. Alleen al het besluit om het ‘op mijn manier te doen’ voelt als een verbetering.

JA!

Dus mijn antwoord is ‘ja’. Er valt zeker nog wat te ‘craften’ aan mijn zzp-bestaan. Ik denk sowieso dat het goed is om van tijd tot tijd kritisch naar je werk of onderneming te kijken. Werk ik nog actief aan mijn doelen? Hoe gaat het eigenlijk? Kan ik nog dingen verbeteren? Enz.

Wat voor kleine veranderingen kun jij maken om je huidige job spannender, leuker of interessanter te maken?