• Digitale stress en de invloed op ons leesgedrag

DIGITALE STRESS EN DE INVLOED OP ONS LEESGEDRAG

Een tijdje geleden zat ik op een donderdagochtend koffie te drinken in een van mijn favoriete koffietentjes in Haarlem. Daar viel mijn oog op een artikel in de Volkskrant dat ging over hoe de concentratie van mensen onder druk staat en wat voor effect dat heeft op ons gedrag. Het is niet best. We zijn moe, prikkelbaar, afgeleid en kunnen ons slecht concentreren. De hele dag draaien onze hersenen overuren om al die prikkels te kunnen verwerken.

Stilte in de zee

Robbert Dijkgraaf (directeur van het Institute for Advanced Study en bekend van DWDD) had het eerder dit jaar al over het belang van rust. Hij stelde dat we diepe concentratie en stilte nodig hebben om te kunnen zien wat er op de bodem van de zee ligt. Het water moet rustig zijn, anders zie je helemaal niets. Ook ik heb de laatste tijd steeds meer behoefte aan stilte. Met een eigen bedrijf, twee kleine kinderen, sociale contacten, huishouden en alle impulsen van binnenkomende e-mails, appjes en things-to-Google heb ik het maar knap druk. Vind ik zelf. Ik ben begonnen met mediteren (aanrader), ik ben vaker en langer alleen in de natuur te vinden en ik droom van een werkplek in het bos (to be continued).

In datzelfde krantenartikel in de Volkskrant las ik dat de hedendaagse techniek en de totale vanzelfsprekendheid van ‘het overal online zijn’ ervoor zorgen dat we altijd ‘aan’ staan. We hebben geen niks-momenten meer en we vullen loze tijd op door online te gaan. Ga jezelf maar eens na als je zit te wachten op de trein, als je ’s morgens wakker wordt of in de rij staat bij de supermarkt. Ik doe er zelf aan mee, maar tegelijkertijd merk ik dat ik mijn telefoon de laatste tijd ook steeds vaker links laat liggen. Even lekker offline. Herkenbaar?

White spots

Wil je helemaal disconnecten dan kan dat op zogenaamde white spots; plekken op de aarde waar geen enkele internetontvangst is. En daar is (hoe toepasselijk) weer een app voor waarmee je op kunt zoeken waar die plekken precies zijn. Met de white spots app kun je ontsnappen aan het onzichtbare, digitale netwerk dat als een deken over onze ‘stoffelijke’ wereld heen ligt. Persoonlijk lijkt het me heerlijk, een lang weekend niksen op een white spot!

Het schrijven van teksten doe ik zelf ook altijd in complete stilte. Anders kan ik me niet concentreren. Geen muziek, geen telefoon, geen internet, niks. Als ik mazzel heb dan ben ik twee uur achter elkaar geconcentreerd bezig met een tekst, zonder afleiding. Eigenlijk ook een soort meditatie.

Technische teksten

In mijn werk merk ik dat het schrijven van teksten niet alleen meer gaat om ‘gewoon’ een goede tekst schrijven. Er komen ook steeds meer technische en wetenschappelijke aspecten bij kijken. Hoe bewegen de ogen van mensen online? Waar zet je welke informatie? Hoe speel je in op de ontwikkelingen van ons brein? Hoe maak je een tekst leesbaar? En het grappige is dat dit ook steeds veranderd. Over vijf jaar zullen we teksten weer heel anders tot ons nemen dan dat we nu doen. Wat voor teksten zou ik dan aan het schrijven zijn?

Fascinerend toch? Ik ben benieuwd hoe jij hierover denkt.